Kuglof sa cokoladnom glazurom i komadicima cokolade
Sastojci
Za mjeru uzeti salicu od 2,5 dcl
25og razmeksanog maslaca
2 salice secera
4 jaja
1 vanilija
4 salice brasna
4 male kasikice praska za pecivo
1 kasikica sode
2 salice kajmaka
2 salice cokoladnih suzica ili nasjeckane cokolade
glazura
2 rebra cokolade
2 kasike maslaca
1 1/4 salice sitnog secera
3 kasike mlijeka
1 vanilija
Priprema
1.U zdjeli za mjesanje izmiksajte maslac i secer. Dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju. Brasno izmjesajte sa praskom za peciovo i sodom dodajte u izmjesanu smjesu sa buterom, polako dodavajte kajmak. Na kraju umjesajte komadice cokolade. Istresite u podmazan kalup za kuglof. Pecite na 175C 45 do 50 minuta, zavisno od jacine pecnice (provjerite sa cackalicom je li kolac pecen).Kuglof malo ohladite a onda ga istresite iz kalupa.
2.Za glazuru u tavici istopite cokoladu i maslac, dodajte secer i dobro izmjesajte, da dobijete glatku sjajnu smjesu. Dodajte mlijeko i vanili secer, kada se sve dobro izjednacilo, prelijte preko ohlajenog kolaca, sacekajte da se glazura stege, sjecite na kriske i sluzite.
0 komentari:
Objavi komentar