Tijesto
- 2 jaja
- 2 šoljice šećera
- 2 šoljice ulja
- brašna po potrebi
- pola praška za pecivo
Zaljev
- 9 šoljica šećera
- 11 šoljica vode
- 1 limun
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.
Za to vrijeme napraviti zaljev tako što se šećer zalije vodom i promiješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna. Pečene hurmašice zaliti hladnim (nekuhanim) zaljevom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju zaljev,
0 komentari:
Objavi komentar