Domaće hurmašice: Pravi omjer po tradicionalnom receptu


Tijesto
  • 2 jaja
  • 2 šoljice šećera
  • 2 šoljice ulja
  • brašna po potrebi
  • pola praška za pecivo
Zaljev
  • 9 šoljica šećera
  • 11 šoljica vode
  • 1 limun
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.
Za to vrijeme napraviti zaljev tako što se šećer zalije vodom i promiješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna. Pečene hurmašice zaliti hladnim (nekuhanim) zaljevom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju zaljev,

0 komentari:

Objavi komentar